U bent hier:

Piek asbestslachtoffers over 2 jaar!Sluipende opmars asbestziekte

Bron: De Telegraaf (26 April 2014)
Door: Ertan Basekin

Installatiemonteurs, loodgieters, scheepsbouwers, boeren en saneerders staan nog elke dag bloot aan de gevaren van asbest. Zij vormen over enkele jaren de nieuwe groep slachtoffers van de kankerverwekkende stof, zo waarschuwen deskundigen.

„In heel veel gebouwen en producten zit nog asbest. Veel mensen beseffen niet dat ze te maken hebben met gevaarlijke situaties”, zegt directeur Marian Schaapman van Bureau Beroepsziekten van FNV. Het kan gaan om een loodgieter die een leiding vervangt zonder te weten dat er asbest in zit. Of een boer die het dak van zijn schuur sloopt, terwijl er asbestcement in zit.

Het overkwam Gauke Burgerding. Hij kwam tijdens werkzaamheden in de kelder van een gebouw in aanraking met asbest. „In de leidingen in die ruimte zat asbest. Ik heb er nooit aan gezeten, nooit mee gewerkt, maar ben er alleen langsgelopen.” Pas na een tijd kreeg hij door dat er iets goed mis was. De medewerkers moesten van de ene op de andere dag in speciale pakken lopen en een douche nemen als ze de ruimte verlieten. Pas veel later werd hij ziek.

Piek

Uit cijfers van het Instituut Asbestslachtoffers blijkt dat er jaarlijks meer dan 500 mensen de asbestziekte mesothelioom krijgen, terwijl het gebruik van de stof sinds 1993 verboden is. Schaapman verwacht over twee jaar een piek. „Maar daarna krijgen we weer te maken met een nieuwe groep slachtoffers.”

Volgens Mark Geers, landelijk projectleider bij de Inspectie SZW, hebben werknemers in de scheepsbouw en de installatiebranche nog steeds veel last van asbest. Ook medewerkers in de asbestsanering vormen een probleemgroep. „En dan zijn er ook nog de malafide bedrijven die zich aanbieden om asbest op te ruimen. Zij vormen een enorm gevaar voor de volksgezondheid.” De inspectie heeft de handhaving de afgelopen jaren dan ook opgeschroefd.

Veel slachtoffers van asbest staan zwak in hun schoenen als ze hun voormalige werkgever willen aanklagen als ze eenmaal ziek zijn geworden. Vaak bestaat het betreffende bedrijf niet meer. Volgens het Bureau Beroepsziekten van FNV lopen er daarom jaarlijks tientallen rechtszaken.

Vicevoorzitter Ruud Kuin van vakcentrale FNV wil daarom dat werkgevers voortaan bijhouden waar en wanneer hun personeel met asbest werkt. Door die gegevens in een databank op te slaan, is het voor slachtoffers een stuk makkelijker om te bewijzen dat ze ziek zijn geworden door de kankerverwekkende stof.

Klik op onderstaande link voor het artikel in Telegraaf
telegraaf-i.telegraaf.nl

« vorige pagina

Contact


Image3

HORYON b.v. Vestiging Zuid
Steenoven 44
5626 DK EINDHOVEN
Telefoon 040-2904000
24/H servicelijn 06-51.466.466

Vestiging Midden/Noord
Papendorpseweg 100
3528 BJ Utrecht
T: 030-7991130
http://www.horyon.nl
info@horyon-innovaties.nl